НАЕР: Україна та Ірландія започатковують співпрацю в сфері енергоефективності

TRUBA.ua 22 января 2009 г. в 00:49

Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі Голови НАЕР Ігоря Черкашина з Директором Департаменту комунікацій, енергії та природних ресурсів Республіки Ірландія Сарою Вайт у рамках візиту української делегації до Ірландії.

Сторони дійшли згоди щодо створення найближчим часом двосторонньої робочої групи, основним завданням якої буде розробка дорожньої карти співпраці. Така карта, в подальшому, стане основою для підписання меморандуму про співпрацю між НАЕР та аналогічним ірландським агентством, яке входить до складу Департаменту комунікацій, енергетики та природних ресурсів.

Голова НАЕР на зустрічі зазначив, що Україну цікавить досвід Ірландії в реалізації енергоефективних технологій та проектів, особливо в сфері альтернативної енергетики та електроакумулюючих систем. `Ми налаштовані на активну співпрацю, завжди готові поділись власним досвідом і повчитись у інших`, сказав Ігор Черкашин.

Сара Вайт проінформувала українських фахівців щодо стану справ у сфері енергоефективності. Так, завершена розробка Національної програми раціонального використання енергоресурсів. Основний пріоритет програми – державний сектор та популяризація. Загалом в Ірландії зменшується споживання енергоресурсів, і це за умови росту промислового сектору.

`Ми не маємо енергомісткої промисловості, як Україна – в цьому і є відмінність наших економік. Але Ірландія може запропонувати досвід в альтернативній та відновлювальній енергетиці та вирішенні проблем викидів в атмосферу`, - сказала Директор Департаменту комунікацій, енергетики та природних ресурсів. Також вона додала, що великою проблемою для її країни є вартість енергоносіїв, адже Ірландія теж залежить від їх поставок. Тому питання енергонезалежності актуальне для ірландців.

В рамках візиту до Республіки Ірландія Голова НАЕР зустрівся з представниками компанії Glen Dimplex Group, яка є провідним виробником електроакумулючих систем опалення в світі. Також Ігор Черкашин ознайомився з роботою енергогенеруючої компанії EirGrid та роботою державної енергетичної компанії ESB.

Довідково: 70 млн. євро – орієнтовний щорічний бюджет, який виділяється в Ірландії на заходи з енергоефективності, а також ще 10 млн. євро `бонусів`, які виплачують енергогенеруючі компанії споживачам за ефективне використання енергоресурсів..
http://www.kmu.gov.ua/

Последние новости раздела