Колосальна енергозбереження в системі охолодження - приклад Consplant Tower в Малайзії
Фото: Данфосс ТОВ

Колосальна енергозбереження в системі охолодження - приклад Consplant Tower в Малайзії

Колосальне енергозбереження в системі охолодження - приклад Consplant Tower в Малайзії

Сучасні комерційні будівлі часто роблять багатофункціональними з метою підвищення привабливості та активізації ділового середовища.

Офісні приміщення, в основному, використовуються протягом денного часу доби, торговельні площі - ввечері, ресторани - ближче до нічного часу. Однак багатофункціональність будівель - це складне випробування для внутрішніх інженерних систем цієї будівлі і може привести до перевитрати енергії. Високе навантаження системи кондиціонування, як правило, потрібно в більшості приміщень однієї частини будівлі в денний час, тоді як лише невелика частина приміщень в іншій його частині потребує охолодженні або нагріванні вночі. Далеко не кожна система кондиціонування здатна справиться з таким режимом експлуатації.

Саме ця проблема виникла в башті Консплант (Consplant Tower) - 20-поверховому будинку, розташованому на околиці Куала-Лумпура, Малайзія.

Отже, перед фахівцями постало питання: як скоротити витрати на охолодження, і в той же час забезпечити приємну прохолоду для відвідувачів ресторану башти?

Задача зміни потужності системи охолодження в такому великому діапазоні, як вимагалося в башті Консплант, була вирішена завдяки фахівцям Danfoss по гідравлічному балансуванню, що використав гідравлічний аналізатор Danfoss. Цей програмно-апаратний комплекс застосовується для аналізу ефективності систем опалення та охолодження та визначення потенційного енергозбереження при їх модернізації.

"За результатами аналізу в системі кондиціонування були зроблені зміни. Насамперед, дана система була оснащена 200-ми самобалансірующіхся клапанами AB-QM для забезпечення оптимального охолодження приміщень в будь-який момент часу, в залежності від потреби тільки цих приміщень, і виключаючи негативний вплив загального заповнення будівлі на ефективність споживання енергії системою в цілому. Крім того, спосіб забезпечення охолодження приміщень був змінений з постійної витрати на змінний ", - пояснює Дерек Фоонг, спеціаліст з розвитку бізнесу Danfoss в Малайзії.

Проведені розрахунки визначили критичну точку, по тиску в якій вдалося налаштувати циркуляційні насоси на роботу з максимальною ефективністю. При подібному рішенні енергозбереження становить близько 67% у поза-піковий час, наприклад, вночі - коли охолодження необхідно тільки в ресторані.

"Балансирувальні клапани AB-QM довели свою енергоефективність і економічну вигоду згідно з підрахунками, проведеними компаніями ACR Engineering і Danfoss. За допомогою нових клапанів система кондиціонування повітря стала набагато простіше, тому ми можемо заощадити час і гроші, уникнувши утомливих процедур балансування, і докладати менше зусиль для підтримки комфортної температури. Я буду наполегливо рекомендувати використання клапанів AB-QM в наших майбутніх проектах, наприклад у проекті "Wisma Consplant" та інших ", - каже Ір Мод Ажарібін Че Омар, технічний директор YHS Associates SDN BHD в Куала-Лумпурі.

Установка клапанів дала такі переваги для системи кондиціонування:
- Енергозбереження - 67%;
- Час окупності рішення - лише два роки;
- Досягнення цілодобового комфорту в приміщеннях;
- Підвищення ефективності роботи чилер і насосів;
- Збільшення терміну служби всіх компонентів системи.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 6820
Теплоізоляція