Новий підхід до автоматичного балансування систем опалення
Фото: Данфосс ТОВ

Новий підхід до автоматичного балансування систем опалення

Починаючи з 80-х років минулого століття, компанія Danfoss широко пропагує в усьому світі автоматичні рішення для гідравлічного балансування систем опалення. За цей час з'явилося три покоління автоматичних балансувальних клапанів. Наступним етапом стала поява на ринку нового технічного рішення для автоматичної гідравлічного балансування систем опалення та терморегулювання приміщень!
Це Dynamic Valve TM - клапан терморегулятора з автоматичною стабілізацією перепаду тиску теплоносія.

Dynamic ValveТМ об'єднує в одному виробі клапан терморегулятора і регулятор перепаду тиску, який усуває коливання тиску і забезпечує стабільну роботу системи опалення, завдяки чому також підвищується рівень комфорту в опалювальних приміщеннях.

У діючих будівельних нормах - ДБН В.2.5-67: 2013 «Опалення, вентиляція і кондиціонування» - застосування цих клапанів рекомендовано:
«6.4.7.7. … Рекомендується застосувати у вузлах обв’язки опалювальних приладів терморегулятори чи електронні регулятори з функцією автоматичного регулювання перепаду тиску, або обмеження витрати теплоносія…».
Більш того, при використанні динамічних клапанів процес розрахунку дещо спрощується, оскільки не потрібно розраховувати значення зовнішнього авторитету (АВН ≥ 0,5):
«6.4.7.5. …розрахункові втрати тиску (або гідравлічний опір) на терморегуляторі, крім конструкції з автоматичною стабілізацією перепаду тиску, повинні бути не меншими від суми втрат тиску (або суми гідравлічних опорів) на решті елементів системи…».
На них не поширюється обмеження щодо допустимого перепаду тиску — 20 кПа. Максимальне значення вказує виробник у технічному описі обладнання.
Клапани з автоматичною стабілізацією перепаду тиску теплоносія дозволяють відмовитися від застосування на стояках або горизонтальних гілках будь-яких додаткових балансувальних клапанів! Досить встановити на радіаторах клапани Dynamic ValveTM, за допомогою функції попереднього налаштування обмежити в них витрати теплоносія і проконтролювати забезпечення в основному циркуляційному кільці мінімально необхідного перепаду тиску!
Це альтернативне рішення — установка динамічних клапанів на кожному опалювальному приладі — забезпечує і додаткові незаперечні переваги:
- Розрахунковий гідравлічний опір системи з динамічними клапанами буде нижче, ніж опір системи з традиційним балансуванням (пара автоматичних балансувальних клапанів в підставі гілки і клапани терморегуляторів з функцією попереднього налаштування пропускної здатності в обв'язці опалювальних приладів);
- Система з динамічними клапанами краще захищена від несанкціонованого втручання, оскільки зміна налаштування на одному клапані не призводить до зміни витрати теплоносія в інших циркуляційних кільцях;
- Налагодження системи і її введення в експлуатацію значно простіше і менш трудомістке;
- Дуже просто гідравлічно пов'язати окремі опалювальні прилади (наприклад, в приміщеннях загального користування) з рештою системи;
- Менший асортимент використовуваного обладнання;
- Зниження вартості обладнання в системах з середньою кількістю опалювальних приладів у гілці не більше чотирьох;
- Простота виправлення виявлених помилок у розрахунку без порушення балансування всієї системи...
Чому ж це рішення пропонується як альтернативне, а не як єдино прийнятне?
Вся справа в тому, що, крім безперечних переваг, застосування динамічних клапанів терморегуляторів має і ряд обмежень:
1. Динамічні клапани використовують тільки в тих системах опалення, де застосовані опалювальні прилади з боковим підключенням, оскільки радіатори з нижнім підключенням вже обладнані вбудованими клапанами терморегуляторів.
2. Пропоновані моделі (кутовий і прямий клапани) призначені для підключення радіатора від стіни (труби підводки прокладені в штробі або за гіпсокартоном) або від стояка. При підключенні радіатора від підлоги необхідно використовувати додаткове відведення на 90°.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 461 XX XX +380 44 461 8700
+380 44 461 XX XX +380 44 461 8707
Ідентифікатор: 6713
Aquatherm Kyiv 2024