Київська МДА: Київська влада пом`якшує для киян перехід на нові тарифи

З 1 лютого в Києві вводяться нові тарифи на комунальні послуги. Централізоване опалення і гаряче водопостачання для населення подорожчають на 28,8%, а плата за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій має встановлюватися по кожному будинку окремо.

Національна комісія регулювання електроенергетики, на яку покладено функцію регулювання і формування тарифів, з 1 січня 2011 року підвищила енергопостачальним компаніям тарифи на теплову енергію для потреб населення на 35%.

`Ми розуміємо, що цей важкий етап все одно доведеться пройти, але міська влада розробила низку запобіжних заходів, аби пом’якшити для киян перехід на нові тарифи`, — зазначив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

По-перше, нові тарифи в Києві будуть введені лише з 1 лютого 2011 року. Нарахування за новими тарифами відбуватиметься фактично в березні, коли до кінця опалювального сезону залишиться півтора місяця. Міська влада пішла на такий крок, аби максимально знизити навантаження на сімейні бюджети киян. У цілому перенесення підвищення тарифів на місяць коштуватиме міському бюджету майже 300 млн. грн., оскільки підприємства – постачальники теплової енергії почнуть застосовувати нові тарифи для ЖЕКів вже з 1 січня.

По-друге, з введенням нових тарифів зросте кількість громадян, які матимуть право на отримання житлових субсидій за спрощеним порядком. Згідно з українським законодавством, право на субсидії мають всі громадяни, що сплачують за житлово-комунальні послуги більше 15% (для працюючих громадян) або 10% (для непрацюючих) від сукупного сімейного середньомісячного доходу. Зараз у Києві працює понад 100 філій органів соціального захисту при житлових організаціях.

По-третє, в дію буде введено пільговий тариф, тобто знижку для сумлінних платників комунальних послуг. Право на знижку отримають ті мешканці, які своєчасно оплачують комунальні послуги, тобто до 20 числа місяця. За опалення та гаряче водопостачання вони зможуть сплачувати на 6% менше, за утримання будинків та прибудинкових територій — на 10% менше. Тарифи для будинків і споруд та прибудинкових територій, що діяли до тепер, покривали менше ніж 60% собівартості послуг. Це відображалося на їх якості.

Мешканці столиці постійно нарікають на прибирання під’їздів, прилеглої території, роботу ліфтів, прибирання снігу. `Сьогодні заробітна плата двірника – 1000-1500 грн. Тому і дефіцит робочих рук тут величезний. З введенням нового тарифу першочергова увага буде приділятися підвищенню якості послуг, і це питання влада бере під жорсткий контроль`, — наголосив Олександр Мазурчак.

Найкращим методом для киян, які бажають зменшити вплив підвищення тарифів, є право самим формувати тариф на утримання будинку та при будинкової території за умови створення ОСББ. У такому разі розмір квартплати можуть визначати самі мешканці будинку.

Крім того, усі, хто має право на отримання субсидій, можуть ним скористатися.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4610
Теплоізоляція