Мінпаливенерго: Вирішення головних завдань української енергетики потребує розвитку міжнародного співробітництва

Мінпаливенерго: Вирішення головних завдань української енергетики потребує розвитку міжнародного співробітництва

Вирішення пріоритетних завдань, які стоять перед сучасною енергетикою, потребує розвитку широкого міжнародного співробітництва, вважає Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.

Він підкреслив, що енергетичний сектор України сьогодні – високорозвинений комплекс, який має стабільні показники і високу динаміку розвитку. Характеризуючи напрямки і інструменти поглиблення міжнародного співробітництва України в енергетичній сфері, Міністр нагадав, що вони знайшли відображення у ряді документів – Енергетичній стратегії України до 2020 року, Плані дій Україна – ЄС та Меморандумі про взаєморозуміння між Україною та ЄС про співробітництво в енергетичній сфері.

Згідно з цими документами, одним із пріоритетів розвитку співробітництва з ЄС у сфері енергетики й посилення енергетичної безпеки для України є приєднання до Договору про членство в Енергетичному Співтоваристві. 18 грудня 2009 року в хорватському місті Загребі під час засідання Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства було прийнято рішення про вступ України до цієї організації.

Україна розглядає своє приєднання до Енергетичного Співтовариства як важливий етап на шляху інтеграції в ЄС, а також як важливу умову участі України у формуванні зони вільної торгівлі енергетичними продуктами і матеріалами між Україною та ЄС, заснованої на недискримінаційних ринкових механізмах, без митних зборів і податків.

Тим самим, Україна наблизить свій вихід на внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу і при цьому отримає можливість повного, недискримінаційного, прозорого конкурентного доступу до кінцевих споживачів у ЄС, що створює можливість максимально ефективного використання наявного експортного потенціалу енергетичної галузі країни.

`Ми чекаємо завершення переговорного процесу та підписання протоколу про приєднання України до Енергетичного Співтовариства в цьому році`, – зазначив Юрій Бойко.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4412
Aquatherm Kyiv 2024