Рада підприємців: Згідно з рішенням Уряду, встановлення та обслуговування лічильників – обов’язок підприємств електро-, тепло-, газо- і водопостачання

Рада підприємців: Згідно з рішенням Уряду, встановлення та обслуговування лічильників – обов’язок підприємств електро-, тепло-, газо- і водопостачання

Технічний регламент щодо суттєвих вимог до засобів вимірювальної техніки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України, останнім абзацем п.5 передбачає, що періодична провірка, встановлення, обслуговування та ремонт, зокрема демонтаж, транспортування, монтаж, засобів вимірювальної техніки, проводяться за рахунок коштів підприємств, організацій та установ, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Усім споживачам електроенергії, газу, тепла і води є знайомими відносини з монополістами–постачальниками щодо обслуговування лічильників обліку отриманих послуг. Споживачі згадують про це із жахом.

І це не зважаючи на те, що ст. 28 Закону України `Про метрологію та метрологічну діяльність` вже давно визначила, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Ще у 2005 році Урядом Юлії Тимошенко було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 р. №560 `Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій`, в якій до послуг з утримання будинків і споруд включені повірка, обслуговування та ремонт квартирних засобів обліку води та теплової енергії (в тому числі демонтаж, транспортування та монтаж після повірки). Тоді ж було прийнято і постанову Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №630 `Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення`, яка аналогічно віднесла повірку, обслуговування та ремонт лічильників з центрального опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення до обов’язку постачальника.

Нажаль, рішення Уряду 2005 року не виконуються досі. Саме тому, Урядом Юлії Тимошенко знову прийнято рішення про забезпечення прав споживачів, тепер не тільки фізичних осіб, але й підприємців.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4037
Aquatherm Kyiv 2024