Тернополі без опалення залишаються 30 будинків, які мала опалювати котельня ВАТ `Текстерно`

Тернополі без опалення залишаються 30 будинків, які мала опалювати котельня ВАТ `Текстерно`

У Тернополі без опалення залишаються 30 будинків, які мала опалювати котельня ВАТ `Текстерно`.
Як пояснила кореспонденту УНІАН голова правління цього товариства Катерина АЛЕКСАНДРОВА, грошей на ремонт котельні підприємство не має. `Лише якщо міська та обласна ради на позачергових сесіях звільнять `Текстерно` від сплати земельного податку на весь 2008 рік, тоді ми самостійно будемо шукати необхідні 700 тис грн.`, - каже К.АЛЕКСАНДРОВА.
За її словами, люди за отримані послуги заборгували 520 тис. грн, жеки №6 та №7 - 22 тис. грн. `Наш борг перед ДК `Газ України` становить 83 тис. грн, і поки ми його не оплатимо, ніхто нам газу не надасть. Те, що нас звільнили від сплати земельного податку на листопад і грудень, дасть змогу зекономити 70 тис. грн, тоді як для ремонту котельні необхідно 700 тис. грн`, - зауважила голова правління. Вона додала, що якби її підприємство звільнили від сплати земельного податку на наступний рік, ВАТ `Текстерно` зекономило б понад 550 тис. грн. Зважаючи на таку пільгу, за її словами, підприємство б самостійно почало пошук необхідних грошей.
Міський голова Тернополя Роман ЗАСТАВНИЙ таку позицію називає шантажем. Він стверджує, що ще влітку місто готове було взяти на свій баланс гуртожитки `Текстерно` та котельню підприємства. `Керівництво підприємства нам тоді сказало, що не бачить такої потреби і запевнило, що загроз для зриву опалювального сезону їхньою котельнею немає`, - каже він. Однак коли у місті вже почали опалювати будинки, зауважив міський голова, підприємство почало ставити свої умови - або дати з бюджету кошти на ремонт котельні і для закупівлі газу, або звільнити ВАТ на весь наступний рік від сплати земельного податку. `Це не припустимо, шляхом ультиматумів ніхто далеко не зайде`, - обурився Р.ЗАСТАВНИЙ.
Міський голова зауважив, що ВАТ `Текстерно` заборгувало місту 1,4 млн грн земельного податку за попередні роки. Відтак, вважає він, керівництву підприємства не личить ставити ультиматуми. До того ж, сказав Р.ЗАСТАВНИЙ, останню вимогу К.АЛЕКСАНДРОВОЇ неможливо виконати. `Доки не прийняли бюджет на наступний рік, ми не можемо звільнити їх від сплати земельного податку`, - пояснив мер. Як вихід із ситуації він пропонує ВАТ `Текстерно` передати котельню та будинки на баланс місту. Тоді уже мерія вирішувала б проблему з опалювальним сезоном.
Допоки ж цього не сталося, міська рада звернулася до новопризначеного керівника області Юрія ЧИЖМАРЯ, аби він знайшов важелі впливу і таки домігся початку роботи котельні `Текстерно`. `Державна частка ВАТ “Текстерно` становить 25%, відповідно держава має вплив на підприємство. Через Фонд держмайна на них можна вплинути, - пояснив принцип вирішення проблеми Р.ЗАСТАВНИЙ. - Бо місто на підприємство впливу не має`.
УНІАН
Идентификатор: 2572
Теплоізоляція