З ухваленням Житлового кодексу населення самостійно утримуватиме житлові будинки - заступник міністра ЖКГ

З ухваленням Житлового кодексу населення самостійно утримуватиме житлові будинки - заступник міністра ЖКГ

З ухваленням Житлового кодексу населення самостійно утримуватиме житлові будинки.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні заявив заступник міністра житлово-комунального господарства В’ячеслав ТОЛКОВАНОВ під час презентації проекту нової редакції Житлового кодексу України.
За його словами, власник будинку відповідає за всі витрати, пов`язані з капітальним ремонтом будинку, і бере на себе відповідальність за утримання будинку.
У зв`язку з тим, що 84% житлового фонду в Україні приватизовано, але мешканці не стали його повноцінними власниками, а тільки власниками своїх квартир, цю проблему можна вирішити за допомогою створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
Згідно з Житловим кодексом, держава має намір підтримувати створення ОСББ шляхом першочергового фінансування першого капітального ремонту будинків, безкоштовної передачі у власність землі, на якій розташований будинок, і прибудинкової території, звільнення від плати за держреєстрацію, шляхом надання фінансової допомоги заходам з енергозбереження.
«У держави немає коштів, щоб утримувати житловий фонд, який зараз перебуває в незадовільному стані», - сказав В.ТОЛКОВАНОВ.
За його словами, сходові клітки, коридори, дахи і нежилі приміщення житлових будинків зараз перебувають у комунальній власності. При передачі житлових будинків під управління ОСББ всі нежилі приміщення перейдуть на їхній баланс. При цьому власники будинків зможуть на свій розсуд розпоряджатися нежилими приміщеннями, зокрема, отримувати прибуток від здачі їх в оренду і використовувати ці кошти на капітальний ремонт або утримання будинку.
«Якщо ми в одному будинку просто так робитимемо капітальний ремонт, то в іншому будинку, там, де власники готові узяти кредит (на ремонт будинку - УНІАН), вони цього не зроблять. Вони чекатимуть, поки їм відремонтують. Тому ми повинні відпрацювати єдині підходи щодо утримання і модернізації житлового фонду», - пояснив В.ТОЛКОВАНОВ.
Він зазначив, що поки що ці підходи розроблені на рівні концепції.
За словами заступник міністра, для вирішення цих питань потрібно шукати фінансові механізми: наприклад, держава може профінансувати 50% витрат на капремонт будинків, а решту коштів повинні шукати ОСББ – за рахунок жителів будинку або отримання кредитів.
За даними В.ТОКОВАНОВА, на утримання житлового фонду на наступні 4 роки закладено 12 млрд. грн., але і цих коштів недостатньо для того, щоб модернізувати весь житловий фонд.
Як зазначила представник групи розробників проекту Житлового кодексу (НДІ Проектреконструкція) Вікторія РУДЕНКО, в документі також вводиться нове поняття – плата за житло замість тієї, що не відповідає сучасним реаліям квартирної плати.
За її словами, плата за житло включатиме плату за оренду, за послуги з управління, утримання і за капітальний ремонт будинку.
Як повідомляв УНІАН, 1 серпня ц.р. у Верховній Раді зареєстровано проект Житлового кодексу України.
13 червня ц.р. проект Житлового кодексу був схвалений Кабінетом Міністрів.
УНІАН
Идентификатор: 2331
Теплоізоляція