Розроблений профільним міністерством проект Житлового кодексу необхідно серйозно доопрацювати - Шаров

Розроблений профільним міністерством проект Житлового кодексу необхідно серйозно доопрацювати - Шаров

Розроблений Міністерством житлово-комунального господарства України проект Житлового кодексу необхідно серйозно доопрацювати.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Міжнародного економічного комітету, про це сказав в інтерв’ю журналістам голова МЕК Ігор ШАРОВ.
За його словами, сьогодні житлово-комунальна реформа «по суті заблокована в зв’язку з політичною ситуацією в країні». Він нагадав, що новий склад Міністерства ЖКГ завершив роботу над проектом «багатостраждального Житлового кодексу».
І.ШАРОВ вважає неприпустимою передбачену у проекті кодексу норму, що дозволяє місцевим органам влади виселяти громадян, які проживають в будинках, що мають йти під знос або мають реконструюватися.
На його думку, у кодексі необхідно зафіксувати мінімальні норми житлової і загальної площі, нижче яких не допускається виділення житла із державного і комунального фонду.
«Розширення повноважень чиновників, згідно з проектом Житлового кодексу, дозволяє їм втручатися в управління будинками, які перебувають у приватній власності, що суперечить принципам непорушності плав власності», - переконаний І.ШАРОВ.
Він також вважає, що необхідно законодавчо ввести норму про однакову для всіх громадян ставку на користування газом, водою та іншими природними ресурсами. За словами І.ШАРОВА, на сьогодні «одні платять менше, другі – більше, а треті – ще більше». Така дискримінаційна політика є антиконституційною, а проблеми бідних верств населення необхідно вирішувати за рахунок державних субсидій, зазначив І.ШАРОВ.
За його словами, в кодексі є стаття, що можуть використовувати «квартирні аферисти», в якій йдеться про вимогу до власника квартири провести примусовий обмін житла, запропонувавши йому невигідні умови, а потім добиватися виконання цього в суді.
На думку І.ШАРОВА, є достатньо часу, щоб грунтовно допрацювати даний проект Житлового кодексу. За його словами, «у випадку проведення дострокових виборів парламент не зможе розглянути проект житлово-комунального кодексу, як мінімум, до листопада». І.ШАРОВ зауважив, що цей проект необхідно розглядати в пакеті з проектом закону «Про принципи житлової політики в Україні».
Як повідомляв УНІАН, у травні віце-прем`єр-міністр України Володимир РИБАК повідомив, що уряд до червня підготує на розгляд Верховної Ради стратегічну програму реформування житлово-комунального господарства на найближчі чотири роки і проект Житлового кодексу. Однак подання цих проектів було відкладено через політичну кризу.
УНІАН
Идентификатор: 1780
Aquatherm Kyiv 2024